Logo
Automat
News Jičín – město pohádky 2007
Výprava na festival Jičín – město pohádky

Uplakané zářijové dny dnes ráno vystřídalo sluníčko a modrá obloha. A to je dobře – chystáme se totiž přímo do pohádky!
Maminko, už je ráno, musíme do školky! Ať nezmeškáme pohádku! Ve čtvrtek 13.září se ke své školce v Bendově ulici ze všech stran blíží předškoláčci. Zamáváme z autobusu mamince a tatínkovi, a už vyrážíme k branickému nádraží.

Na peróně trpělivě odfukuje parní mašinka. Z okýnek zamáváme panu výpravčímu. Vypadá jak převlečený Rumburak. A pohádkový vláček už nás veze za dobrodružstvím. Jé, kdo to je ve dveřích? No přece skřítek Hajaja, a má pro každého kouzelný bonbónek. A tamhle je dokonce Večerníček, rozdává úsměvy a mává nám svou ručičkou. Dopolední cestu nám zpestří taky Vanda a Standa s kytarou, zpíváme s nimi, hrajeme si a soutěžíme. Cesta příjemně utíká, zážitkem je také vlající kouř z mašiny. A už náš parní expres zastavuje v Jičíně.

Vidíme na vlastní oči slavnou ševcovsko-loupežnickou rodinku. Rumcajs, Manka i Cipísek doprovázejí houf pražských dětí z nádraží až na Valdštejnovo náměstí. Hraje tu hudba, tančí skupinka dětí a odvážnější z nás se k nim přidávají. Proplétáme se mezi stánky tržiště, kde se předvádějí řemeslníci z jednotlivých pohádek. Pojďte, ozdobte si svůj perníček, nabídla nám zručná cukrářka. Všichni se pouštíme do práce a hned svůj výrobek taky ochutnáme. Mňam, to je dobrota.
Poznáváme také, jak vzniká pletenina na tkalcovském stavu, jak pracuje sochař, řezbář, jak se navlékají korálky nebo jak se tvoří z těsta spousty dobrot.
A teď zavítáme do zámeckého parku. Můžeme si vyrobit svou vlastní loutku. Dostáváme do ruky špalíčky dřeva, vybíráme potřebné korálky, látky na šatičky, vlnu na vlásky. Jak se Ti líbí moje princezna? Já mám vodníka! Paní učitelka se těší, až si s nimi zahrajeme divadlo – pak oživnou. Na jiném místě zase zkoušíme vytvořit ozdoby z papírové hmoty. Skupinka dětí se připojuje k mladým hercům, obléká si kostýmy a zkouší se vžít do rolí pohádkových postav v improvizované hříčce o rytířích.

Odpoledne se vracíme na náměstí. Sledujeme vystoupení pěveckého souboru Bělásek nebo taneční skupiny ze ZŠ na Balabence. Na závěr jim všichni zatleskáme.
Moc se nám tu líbí, ale vláček na nás už čeká. Loučíme se, zazvoníme každý na zvoneček v bráně Jičínské věže, zamáváme ještě Rumcajsovi a už kráčíme zpátky na nádraží. Stihneme si ještě pořádně prohlédnout funící mašinu. Má obrovská kola, jsou větší než my!

Na zpáteční cestě nás obveselují naši věrní kamarádi, Večerníček s Hajajou.
Teď už víme, jak to vypadá na opravdovém festivalu ve městě pohádky. Bylo to moc prima. Škoda jen, že na příští musíme celý rok čekat.

Děti a paní učitelky z MŠ Bendova

application/msword jicin_mesto_pohadky_2007.doc (: 1250x - : 38 KB)
Originální text
19.11.2007 @ Dzarda